Добита чрез дестилация на ферментирал сок от растението синьо агаве, текилата може

...
Добита чрез дестилация на ферментирал сок от растението синьо агаве, текилата може
Коментари Харесай

Досега сме пили текила напълно погрешно

Добита чрез филтрация на ферментирал сок от растението синьо агаве, текилата може и да датира от XVII век, само че историята й придобива необятна известност в Съединени американски щати чак през 70-те години на предишния век.
 Текила, трипъл сек, Black Magic Margarita и по какъв начин да си приготвим хелоуински коктейл
Най-зловещият коктейл

Хелоуин го приканва

Оттогава промишлеността се развива доста, с помощта на по-качественото произвеждане и на хората, които започнаха да продават алкохола като знак на духа на Мексико.

Със основаването на коктейл питейни заведения единствено с текила и възхода на известни марки текила, духът бързо се трансформира в синоним на изтънченост. Като се има поради известността и съществуването на качествените текили, не е изненадващо, че алкохолната напитка става все по-популярна. Дори и в Европа.

Подобно на виното и други спиртни питиета, текилата също изисква специфична чаша, с цел да се оцени по-добре нейният цвят, мирис и усет.

И това надалеч не е шот чашката. Най-подходяща в действителност е чашата за шампанско. А повода е елементарна. Предвид удължената и от време на време заострена форма на чашата, до момента в който се налива текилата, повече О2 влиза в контакт с алкохола, като по този метод притегля повече аромати към ръба на чашата.

Аерирането даже омекотява алкохола, което прави отпиването по-приятно. Освен това плодовите, флорални, тревисти, земни и пикантни нотки от агавето се усещат по-лесно.
 Снимка 594467

Тъй като пиенето на алкохолни питиета също е мултисензорно преживяване, Food & Wine споделят, че потреблението на чаша за шампанско усъвършенства естетиката и алармира на пиещите, че този алкохол е основан, с цел да му се любуваме постепенно, а не да го похабяваме, като пием на екс.
 Грешките, които позволяваме като купуваме, поръчваме и пием текила
Опознай текилата, с цел да я обикнеш

Как се пие текила по мексикански

Ако желаеме в действителност да извлечем максимума от дегустацията на текила, има още една специфичност при пиенето.

След като сипем, предлага се да завъртим чашата и леко да я наклоним, с цел да оценим аромата на напитката. Правим го, преди да отпием глътка, с цел да подготвим небцето си. Следва дребна глътка с муден мирис и свити устни.

След като преглътнем, си даваме време да помислим кои усети са най-изявени и какво в действителност ни впечатлява в текилата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР